Om maar met de deur in huis te vallen; de maand april ziet er niet heel rooskleurig uit. Het thema vrijheid en beperking is erg groot, waarin de meter doorslaat naar beperking. We hebben te maken met Saturnus die van Steenbok naar Waterman gaat en daar de scepter gaat zwaaien.
Saturnus symboliseert de beperking, de structuur, verantwoordelijkheid en omdat hij de hekkensluiter is ook de dood. Het is de laatste planeet die we met het blote oog kunnen zien. Waterman gaat over de gemeenschap, over het samen doen en over idealen.
Ja, we zijn ervan doordrongen dat we het samen moeten doen, maar de reden waarom is nogal bitter. En ook bitter hoort bij Saturnus. Hij beperkt en dwingt tot realiteitszin. We moeten nuchter blijven en afgaan op pure feiten.

In de vorige hemel van maart greep ik terug naar de hemel van januari, die voornamelijk over de belangrijke conjunctie ( samenstand) van grootheden Pluto en Saturnus ging. Optimistisch als ik was hoopte ik dat Pluto de grenzen van Saturnus zou slechten, maar dat bleek anders uit te werken. Dat het een ontwrichtende planeetstand was, wisten alle astrologen al lang. Ze zagen het al van verre naderen en er waren veel speculaties. Dat het een allesbepalende conjunctie voor de komende periode zou zijn, die de samenleving voorgoed zou veranderen was duidelijk. Maar dat een voor het blote oog onzichtbaar klein virus dit zou veroorzaken, wisten we niet. Althans, ik ben die specifieke astrologische voorspelling niet tegen gekomen.
Zo blijkt maar weer, de astrologie is onfeilbaar, maar de astroloog niet. Dat zijn gewoon mensen met hun beperkingen.

Een dergelijke grote conjunctie heeft altijd een lang na-effect en een vooraankondiging, zo ook hier. In december maakte de wereldbevolking kennis met corona, in januari werd de ernst duidelijk en nu ten tijde van dit schrijven op 22 maart, heeft het de hele wereld in zijn greep.
Het is niet langer een ver-van-mijn-bed-show, maar het beïnvloedt ons persoonlijke leven.

Boegbeeld Bruno Bruins bezwijkt
Jupiter, die als een vergrootglas werkt, kwam in de loop van maart bij de conjunctie van Pluto en Saturnus staan. Toen daar op 18 maart ook nog eens Mars en de Maan bij kwamen, ging onze minister van Medische Zorg en Sport publiekelijk onderuit. De medische zorg dreigde te bezwijken aan alle druk, onduidelijkheid en de confrontatie met sterfelijkheid waar geen zorg tegen opgewassen is.
De minister heeft een symboolfunctie en alle 17 miljoen Nederlandse ogen waren 24/7 op hem gericht. Hij was de man met antwoorden en richtlijnen. In hem kwam alle energie samen en hij kon geen weerstand meer bieden.
Bruno Bruins is geboren op 10 juli 1963 in het mooie Arnhem. Er is geen geboortetijd bekend dus een nauwkeurige horoscoop kan ik van hem niet maken. De planeetstanden van die dag zijn wel bekend en daar is te zien dat hij een Kreeft is. Naast de Zon, staan ook Mercurius, Venus en de noordelijke maansknoop in dit sterrenbeeld.
Kreeft staat recht tegenover Steenbok, het sterrenbeeld waar de grote conjunctie van Pluto, Saturnus, Jupiter, Mars en de Maan stonden toen hij viel. De druk was te hoog en hij te betrokken. Als Kreeft is Bruno Bruins een zorgzaam, empathisch, lief en betrokken mens die meeleeft vanuit zijn hart.
Zijn opvolger Martin van Rijn is geboren op 7 februari 1956 in Rotterdam. Ook van hem is geen geboortetijd bekend, maar kunnen we wel naar de planeetstanden van die dag kijken. Daar is te zien dat hij afstandelijker en slagvaardiger is dan Bruno Bruins. Hij is ook opportunistischer en zakelijker. Hij heeft een soft spot, maar alleen als het om de liefde gaat en daar is (nog) geen minister voor.

April
De maand april begint met een moeizame planeetstand. Eentje die in de astrologie het ongeluk symboliseert. Mars, de planeet die vitaliteit en levenskracht symboliseert, wordt ingelijfd door Saturnus. Dat is zoiets als vechten tegen de klippen op en geen vooruitgang boeken. In de loop van april passeert Mars deze begrenzing, en zal het allemaal wat meer gaan stromen, maar niet van harte.
Saturnus maakt de overstap van Steenbok naar Waterman en blijft daar tot 1 juli 2020, waarnaar hij tijdelijk terugkeert naar Steenbok. Op 18 december is hij weer in Waterman en blijft daar tot 7 maart 2023.
Een voorzichtige conclusie zou kunnen zijn dat we zeker tot 1 juli te maken hebben met maatregelen die we allemaal voelen in ons sociale leven (  sociale leven = Waterman).
Onze sociale bewegingsvrijheid wordt beperkt.

De andere planeten
Mercurius, speciaal interessant voor Tweelingen, Maagden en mensen met een sterke Mercurius in hun horoscoop.
Deze planeet staat in het sterrenbeeld Vissen en loopt langzaam naar Neptunus. Dit zal zorgen voor verwarring en onduidelijkheid, maar ook miscommunicatie en chaos.
Neptunus strooit een mist en laat dingen uit de hand lopen. Want van controle en beheersing heeft Neptunus nog nooit gehoord, laat staan van grenzen. In onze feitelijke realiteit is dat meestal niet erg handig, maar er is meer. Gelukkig.
Kijken we naar Mercurius in een andere bewustzijnslaag, die van dromen, meditaties en stilte, dan is het een rijk gebied. Als de uiterlijke prikkels wegvallen omdat we thuis moeten blijven en onze mind niet meer voortdurend gestoord wordt door werk, verplichtingen en agenda’s, komt er opeens ruimte voor het innerlijke leven.Daar is dit werkelijk een prachtige stand voor. Dit is een uitermate geschikte periode voor een retraite, al dan niet vrijwillig. Er is rust, er is ruimte en er is meer dan onze zintuigen waarnemen.
Op de 12e april gaat Mercurius naar Ram en daar komt de levensdrang de kop opsteken. We willen! We willen leven en leven scheppen. We willen lammetjes in de wei en ontluikende bloemetjes ruiken als bewijs dat het leven alsmaar doorgaat. Ongeacht wat.

Venus, speciaal interessant voor Stieren en Weegschalen en mensen met een sterke Venus in hun horoscoop.
Venus gaat op 4 april van Stier naar Tweelingen en wil daar maar één ding; communiceren met andere mensen. Venus in Tweelingen wil een sociaal leven en contact met anderen. Er zullen meerdere alternatieve manieren gevonden worden om te communiceren. Dan maar via een beeldscherm, maar communiceren zullen we! In de liefde staat of valt een relatie met de kwaliteit van de communicatie. Daar komt het zeker deze maand dan ook op aan. Gelukkig houdt Venus in Tweelingen van een (woord)grapje waarmee zware zaken gerelativeerd worden.

Maansknoop gaat de Kreeft uit, speciaal interessant voor Kreeften, Steenbokken en mensen met Kreeft – of Steenbokinvloed in hun horoscoop.
Maansknoop gaat over bestemming en doel in je leven. De maansknoop heeft vanaf 7 november 2018 in Kreeft gestaan. Vanaf die datum tot aan eind april zijn alle Kreeften en Steenbokken op het matje geroepen. Wat wil je met je leven? Ze werden gevraagd op de lange termijn te kijken en zich af te vragen of bepaalde levensgebieden ( afhankelijk van de eigen horoscoop) nog wel afgestemd waren op hun levensdoel. Zo nodig werd bijgestuurd en opnieuw richting gekozen. Hierna zijn de Tweelingen en Boogschutters aan de beurt.

Mars, speciaal interessant voor Rammen en Schorpioenen en mensen met een sterke invloed van deze twee sterrenbeelden in hun horoscoop. Mars staat in Waterman en neemt daar het voortouw voor het organiseren van digitale ontmoetingen. Waterman is het sterrenbeeld dat handig is met moderne technologie en Mars is degene die initiatieven neemt. Nieuwe websites, nieuwe platformen en nieuwe vormen van menselijke interactie worden op touw gezet.
Maar! Waterman heeft ook een voorliefde voor hele oude dingen. Ouderwetse serenades bij verzorgingstehuizen, ouderwetse burenhulp en sowieso aandacht voor oude manieren van samenkomsten. Waterman is een beetje afstandelijk en dat komt nu heel goed uit.

Mensen, we gaan het zien allemaal! Gelukkig hebben we internet en kunnen we daardoor met elkaar in contact blijven.