Pluto en Saturnus in 2020

Op 12 januari komen twee grootheden bij elkaar en dat blijft niet onopgemerkt. Nu is het niet zo dat we dat alleen op 12 januari merken, want daarvoor is de impact te groot. Pluto en Saturnus zijn in 2019 langzaam naar elkaar toe bewogen en op 12 januari staan ze allebei op 22 graden in Steenbok. De weg naar elkaar toe hebben we in Nederland gezien in de vorm van protesten van het volk.
Steenbok is het sterrenbeeld dat gaat over regels, over duidelijkheid, over politiek en over verantwoordelijkheid. Het symboliseert hiërarchie. Saturnus is de planeet die bij Steenbok hoort. Het is de laatste planeet, het laatste bewegende licht van ons zonnestelsel dat we met het blote oog kunnen zien. Daarom wordt Saturnus ook wel de begrenzer genoemd. Hij is de hekkensluiter en de dood. Hij is Vadertje Tijd en de Wachter op de Drempel. Wat er na Saturnus komt hebben we heel lang niet geweten. Het was een groot, donker gat waar we inkeken en dat boezemt angst in. Angsten horen ook bij Saturnus.

Pas met de opkomst van de telescoop ontdekten we Pluto. Pluto is mysterieus. Onlangs was er een periode waarin Pluto geen planeet was volgens de astronomie, maar nu weer wel. Pluto symboliseert de onderwereld en alles wat we daarin verstoppen. Het is een vergaarbak voor verdrongen aspecten van de psyche, het is de ultieme dood en de onzichtbare krachten van het onderbewustzijn die ons gedrag bepalen, als we er geen contact mee hebben.
In een persoonlijke crisis dalen we af naar het rijk van Pluto ( Hades) en staan daar oog in oog met onze diepste angsten. Daarna volgt een catharsis en komen we gelouterd terug. We hebben er een bewustzijn bij en zijn niet langer de Pinokkio die gestuurd wordt door onbewuste driften.

Maatschappelijk

In 2019 klonk de stem van het volk steeds luider. Grote groepen Nederlanders lieten van zich horen omdat ze het beleid van de regering niet meer pikten. De publieke sector is uitgehold, uitgewrongen en er wordt geen status aan toegekend. De nadruk ligt al jaren op economische groei en ondertussen bezwijkt de samenleving. De regering krijgt nu de rekening gepresenteerd van de tol die ze geëist hebben van hun verzorgers, leraren en politieagenten. Boeren leggen het verkeer plat en bestormen overheidsgebouwen waar de ambtenaren willoos achter hun schermen het geld verdelen op last van de regering. De associatie met Orwells 1984 is snel gemaakt. Pluto en Saturnus symboliseren dit aan de hemel. Er móet iets veranderen, dat kan niet anders. De I Tjing zegt; ‘Iets wat op zijn hoogtepunt is, slaat om in het tegendeel. ’
De I Tjing spreekt over wetmatigheden in het leven. Hoe het een op het ander volgt en de onvermijdelijkheid daarvan.
Maatschappelijk gezien rommelt het niet alleen in Nederland, maar ik beperk me hiertoe wel in dit artikel. Ik laat de Brexit en Hij-die-niet-genoemd-mag-worden in Amerika onbesproken.

Persoonlijk

Deze samenstand van Pluto en Saturnus manifesteert zich ook in je persoonlijke leven. Bij de een wat meer van bij de ander, afhankelijk van je persoonlijke horoscoop. Heb je planeten rondom de 22e graad? Dan merk je het zeker. Steenbokken die geboren zijn op 12, 13 of 14 januari gaan een roerig 2020 tegemoet waar er koppen gaan rollen, genadeloze grenzen opgetrokken worden, en er een definitief einde in zicht komt. Meestal zijn dat geen leuke dingen als je er middenin zit, maar als je er later op terugkijkt zie je de noodzaak ervan. Het zet vrijwel altijd aan tot een persoonlijke queeste naar verdieping en ont-wikkeling.

1982

Tillen we de gesymboliseerde krachten een niveau hoger ( of dieper of verder) dan is er geen sprake van goed of slecht. Dan is er geen oordeel maar een verschijnsel dat zich heeft aangekondigd en zich manifesteert volgens een wetmatigheid. De laatste keer dat Pluto en Saturnus samen stonden was in 1982. Dat is alweer 38 jaar geleden (!). Mensen die in 1982 zijn geboren hebben deze planeetstand hun hele leven in hun horoscoop. In die periode zong Doe Maar ‘Als de bom valt’, bracht Michael Jackson zijn legendarische album Thriller uit, wilde het Goede Doel verhuizen naar België, kwam de commodore 64 op de markt en was No Future van The Sex Pistols een weerspiegeling van de in het zwart geklede punks.
Allemaal nogal dystopisch en deprimerend. Mensen waren bang voor de atoombom die het leven zou vernietigen, maar hij viel niet en de koude oorlog hield stand.
Zwart, dystopie, atoombom en Thriller, het zijn allemaal manifestaties van angsten voor het definitieve einde. Dat nooit kwam …
Want energetisch gezien is er geen einde maar moet er wel plaats gemaakt worden voor iets nieuws. Dit kennen we als transformatie. Niets gaat verloren en verandering is het enige constante.
In 1982 was de ontmoeting van Pluto in Saturnus in het sterrenbeeld Weegschaal. De film The day after uit 1983 liet zien hoe de mensheid kon worden vernietigd door één druk op de knop, en hoe belangrijk goede, diplomatieke relaties van landen onderling zijn. Weegschaal gaat over relaties, diplomatie en vrede.
De tegenkracht zagen we ook. Zo werd de eerste smiley geïntroduceerd in digitale communicatie en was Choose Life te zien op de shirtjes van Wham!
We hebben geleerd en een kernoorlog voorkomen. We hebben Leven gekozen boven Dood.

In 2020 vindt de conjunctie plaats in het dierenriemteken Steenbok. Nu zijn het niet de machtshebbers tegen elkaar (Weegschaal) , maar de machtshebbers versus het volk (Steenbok). De hiërarchie wordt ter discussie gesteld door de tot underdog gemaakte bevolking. Machtshebbers worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden jegens het volk dat hen gekozen heeft.
Het volk is verwaarloosd en miskend en roept de regering op het matje.
Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat deze regering een knieval moet maken en het is nog maar de vraag of zij daarna weer kunnen opstaan.

Eigen universum

In je eigen universum zijn deze krachten ook voelbaar. Hoe zit het met je innerlijke hiërarchie? Welke subpersoonlijkheden spelen een hoofdrol in je leven en is dat nog wel passend bij je huidige fase van ontwikkeling?
Zowel Pluto als Saturnus representeren angsten die begrenzend werken. Soms is dat wijsheid en zorgt het ervoor dat je niet buiten je grenzen van veiligheid gaat. Soms zijn grenzen ontstaan uit zelfbehoud en als copingsmechanisme. Door jezelf opnieuw te bevragen en te onderzoeken of je grenzen dienend of remmend zijn, kun je tot een nieuwe manier van leven komen.
Naar alle astrologische waarschijnlijkheid presenteert het leven je situaties en ervaringen die bol staan van dit soort vragen. Aangezien het thema wordt aangegeven door Steenbok, namelijk hiërarchie en verantwoordelijkheid, zal daar de innerlijke dialoog over gaan. Hiërarchie spreekt geen waardeoordeel uit van meerdere of mindere, maar gaat over positiebepaling. Elke positie brengt vrijheden en verantwoordelijkheden met zich mee. Sterker nog; er bestaat geen vrijheid zonder besef van verantwoordelijkheid. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk, geef je jezelf een enorme vrijheid.

In 1982 werd Choose Life het devies. In 2020 kan dat zijn Choose Freedom.