Bomen groeien langzaam

Deze maand december staat vrijwel helemaal in het teken van Steenbok en daar gaat de energie naar toe. De planeet Jupiter heeft de aftrap op 3 december en blijft in dit sterrenbeeld tot en met 19 december 2020. Hij wordt daar vergezeld door zowel Saturnus als Pluto wat nog meer gewicht in de Steenbokschaal legt. Jupiter doet ongeveer 12 jaar over een ritje door de dierenriem, dus 12 jaar geleden stond ie ook in Steenbok. Hoe zag je leven er toen uit? Welk thema speelde toen? Hetzelfde speelt nu weer maar dan een trede hoger.
We worden realistischer in het stellen van doelen en laten wilde plannen varen. Prachtig, al dat idealisme maar hoe kan ik dat concreet, hier en nu invullen? Jupiter wil hollen en vooruit, maar in Steenbok wordt hij gedwongen om het stap voor stap te doen. Neem je tijd voor dingen die belangrijk zijn in je leven.
Op 9 december gaat Mercurius naar Boogschutter en geeft je de mogelijkheid om de rode draad in de fundamentele ontwikkelingen te volgen. Er gebeurt zoveel deze maand, dat het onmogelijk is om alles tegelijkertijd te snappen. Houd je het bij het hier en nu, dan blijf je in contact met wat gebeurt.
Tijdens de kerstdagen hebben we een zoneclips in Steenbok. Dat is een prachtige opvolger van de winterzonnewende waarin de Zon uit de onderwereld tevoorschijn komt en aan zijn weg naar boven begint. Een eclips is een magisch moment waarin het zaadje wordt geplant voor een nieuwe fase, zeker nu deze samengaat met de zonnewende.
Niet alleen maatschappelijk is er sprake van een grote ommekeer, maar ook op persoonlijk niveau. Het kwartje gaat vallen en verschaft een inzicht in een blinde vlek. Het ‘Ken Uzelve’ is erop gericht een kanaal te worden voor goddelijke energie, voor liefde met de hoofdletter L. Deze eclips, in combinatie met de andere sterke planeetstanden, geeft je de mogelijkheid te zien waar je eerder niet kon zien. Je ervaart op een diep, transpersoonlijk niveau waar je persoonlijkheid blokkeert en dus niet in staat is die Liefde te laten stromen. Je krijgt een inkijk in hoe het zou kunnen zijn. Houd dat gevoel, die gedachte, de kwaliteit van die ervaring vast want dat is je kompas voor als je straks weer geconfronteerd wordt met negatieve gevoelens. Die negatieve gevoelens als angst en boosheid zijn je indicatie dat je een andere afslag moet nemen. Hoe verder verwijdert van liefde, hoe slechter je je voelt.
Deze eclips heeft te maken met terugkijken, erkennen en dan afsluiten. Voorgoed.

Maatschappelijk gezien staan we aan de vooravond van een enorme omwenteling die nu begint en doorgaat in 2020. Daar kom ik in een extra artikel nog op terug.

Hieronder lees je wat december voor de 12 sterrenbeelden zal brengen. Lees voor een volledig beeld ook de teksten die bij je Maan en je ascendant horen. Ken je die niet? Mail me dan op elodiehunting@gmail.com en ik reken het voor je uit.

Ram
Jouw planeet Mars staat de hele maand in Schorpioen. Dat is een intense en heftige energie die diep gaat en nietsontziend is. Jij hebt de moed om zaken die je belemmeren en ongelukkig maken uit je leven te verwijderen. Dat doe je met grote precisie en diepe overtuiging. Zoals chirurgen zieke delen wegsnijden om het organisme in het leven te houden, zo snijd jij deze maand ook. Het kan gaan om relaties, om werk, om familie, kortom; om alles. Je voelt je gestuurd door een diepe waarheid en een enorme drang tot (over)leven.

Stier
Jouw Venus gaat een bewogen proces in. Je voelt je beperkt en hebt regelmatig het gevoel dat je niet anders kunt. Dat je geen keuze hebt en wel moet. Tijdens de Volle Maan op 12 december ervaar je sterk dat het nu echt tijd is voor een koerswijziging. Volg vooral je intuïtie en begrijp later waar het allemaal om gaat. Het is teveel om in één keer te doorzien.
Een thema dat deze maand speelt is afsluiten. Er moet iets weg om plaats te maken voor iets nieuws. Is dat erg? Als je niet kunt laten gaan en vertrouwen op de stroom van het leven wel. Dan leef je achterstevoren de tijd in. Laat gaan, stroom mee en volg dat wat goed voelt.

Tweelingen
Geen tijd voor je grapjes, geen tijd voor escape, geen tijd voor smoesjes. Daarmee sla je de plank volledig mis en maak je vijanden. Door vooruit te kijken en jezelf een doel te stellen vind je de motivatie om te doen wat je hier en nu moet doen. Om te kunnen moeten. Om saai werk te doen en vol te houden. Het zijn allemaal bouwstenen waarop jij een nieuwe vesting voor jezelf bouwt. Een innerlijke verhuizing naar een omgeving die jou tot je recht laat komen. Houd moed, houd vol en zie het wonder.

Kreeft
Het belooft een volle maand voor jou te worden waarin je vaak in de spiegel kijkt. Confronterend dus. Je kunt niet meer om jezelf heen en realiseert je dat je grenzen moet stellen. Van nature help je anderen, troost je ze en heb je altijd een helpende hand. Maar deze maand gaat over jou. Je hebt weinig ruimte voor anderen en precies daar trek je de grens. Dat is niet eenvoudig zolang je je verantwoordelijk voelt voor andermans geluk en welbevinden. Als je deze verantwoordelijkheid verplaatst naar jezelf komt er een diepe kracht vrij. Je zorgt voor jezelf.

Leeuw
Je start de maand optimistisch en vol humor. Maar ook jij wordt serieuzer en ziet jezelf geconfronteerd met beperkingen en wendingen. Je zou graag alles kunnen en als Superheld de wereld en jezelf redden, maar in werkelijkheid ligt het een beetje anders. Je werpt jezelf op als leraar en adviseur voor de mensen om je heen. Je spreekt ze moed in, stuurt waar nodig en bied je schouder aan. In de tweede helft van december keer je naar binnen en heb je aandacht voor je spiritualiteit. Er moet daar niets meer dan contact maken met de bijzondere wende die daar plaatsvindt.

Maagd
Als geen ander kun jij op de vierkante millimeter leven. Soms tot grote ergernis van anderen en frustratie van jezelf, maar het mooie van deze kwaliteit is dat je aandachtig en zorgvuldig bent. Je biedt een zekere rust en onthaasting, bijna tijdloosheid, die zozeer gewenst is in deze december. Eindelijk mag jij, zo voelt het. Het liefst wil je controle door alles te begrijpen wat er in jou beweegt. Met die houding verslik je je deze maand. Als er momenten zijn waarop er veel gebeurt, ook al is het alleen maar voelbaar en niet concreet zichtbaar, geef je dan over aan wat gebeuren wil.

Weegschaal
Het komt erop aan. Je voelt de opmaat de hele maand december al en weet dat er dingen moeten veranderen in je relatie(s). De Volle Maan van de 12e zet je voor het blok. Of jij kiest, of er wordt gekozen. In het eerste geval neem je zelf de verantwoordelijkheid en de regie, in het tweede geval zet je jezelf buiten spel en blijf je het kind dat niet volwassen wil worden. De verandering is al lang ingezet en kan niet meer gekeerd worden. De winterzonnewende bied je een nieuw perspectief. Het is nog maar klein maar je voelt de potentie en de onvermijdelijkheid.

Schorpioen
Neem afstand, houd je stil en observeer. Als Schorpioen heb jij deze omwenteling al van verre aan zien komen en ben je ermee in afstemming. Je bent niet bang voor een einde omdat je de noodzakelijkheid kent. Je bent niet bang voor heftig en intens, omdat je weet dat het om iets diepers gaat dan een ieders persoontje. Je blijft stil en aanwezig. Als er een moment van angst is, zie het als teken om opnieuw af te stemmen. Jij weet dat een einde in de ene werkelijkheid een begin in de andere is.

Boogschutter
Jouw planeet Jupiter maakt de overgang van Boogschutter naar Steenbok. De tijd van grenzeloosheid en expansie maakt plaats voor het concreet maken van je plannen. Je gaat het komende jaar onderscheid maken tussen haalbaar en ongegrond idealisme, net zoals 12 jaar geleden. Deze maand december dwingt je om rust te nemen. Het nieuwe dringt zich op, maar eerst moet het oude naar het rijk der fabelen. Op spiritueel niveau zie je het grote plaatje over je levensmissie en je hanteert dat als leidraad omdat je weet dat dit het meest bevredigende antwoord is op wie je werkelijk bent.

Steenbok
Men ziet het wellicht niet aan je, maar van binnen maak jij grote stappen. Je hebt de behoefte om je terug te trekken en in stilte te zijn. Een retraite geeft je die mogelijkheid. Daar beweeg je naar de stilte en de adem. Daar ken je de betekenis van de in- en de uitademing. Dat ondertussen je aardse leven doorgaat is bijzaak. Deze zonnewende en zoneclips raakt jou op een onuitspreekbaar niveau waarvan jij alleen de naam kent.

Waterman
Het wordt je soms wat heet onder de voeten. De veelheid van deze maand december kun je prima aan en daar doe jij het goed op. Maar zodra er gesproken wordt over de betekenis ervan, blijf je stil. Of je doet alsof je neus bloedt en gaat vrolijk verder met je leven, of je richt je op het nieuw geboren licht. Dat je moet breken met wat eens was vind jij niet lastig. Je draait je om en gaat barstend van nieuwsgierigheid het nieuwe jaar in.

Vissen
Jij kunt je in je kwetsbaarheid overweldigd voelen. Dat betekent dat je niet in afstemming bent met de actuele energetische ontwikkelingen. Dan voel je je verloren en eenzaam. Er is ook een andere manier en dat is overgave. Overgave aan sterke levensstromen die zich al dit hele jaar hebben afgetekend. Wat nu gebeurt is onvermijdelijk en een gevolg van alles wat al gebeurd is. Dit diep begrijpen is de sleutel naar een volgende fase van je ontwikkeling. Het gaat bij jou niet om wat ontwikkelt, maar dat er ontwikkelt. Niet de inhoud, maar de vorm.