image.png
Hermes Trismegistus Zon en Maan

Op 1 april is er een Nieuwe Maan in Ram aan de hemel en wordt het nieuwe astrologische jaar bevestigt dat begon toen de Zon naar Ram ging op 20 maart.
Bij een Nieuwe Maan, of beter gezegd een Donkere Maan want we zien dit licht niet aan de hemel, begint een nieuwe fase. De Zon en de Maan liggen in een mystieke omhelzing. Wij kunnen niet begrijpen welke energie daar ontstaat omdat het niet raakt aan ons verstand, maar aan onze geest. Een Donkere Maan is een conceptie waar nieuw leven wordt geroepen uit het niet-bestaan in het bestaan. Iets wat nog niet bestond staat op de drempel van bestaan. De Zon en de Maan symboliseren de vader en de moeder die samen de omstandigheden scheppen om leven te laten zijn.
Deze Donkere Maan komt één keer per jaar voor, namelijk in de lente als al het leven wordt gewekt. Twee weken later als deze Maan vol is, is het Pasen.

Wat kunnen wij hiermee? Allereerst het bewustzijn dat we op dit moment van het astrologische jaar zijn gearriveerd. Ram gaat over de onverwoestbare en immens sterke levenskracht. Als je naar een time-lapse filmpje kijkt van een zaadje dat ontkiemt en zich een weg naar het licht baant dwars door de aarde wordt duidelijk hoe mysterieus en krachtig dat proces is. Ogenschijnlijk is er niets en na een tijdje groeit er opeens een geheel nieuw leven. Fonkelnieuw, kwetsbaar in grootte maar sterk in wilskracht. Wie of wat is de drijvende kracht die dit mogelijk maakt?
Ten tweede kunnen we meebewegen op de actuele energie. Astrologie is als een agenda waar je je voordeel mee kunt doen. Wat in jou, in jouw leven, wil het licht zien? Wat uit je onderbewustzijn ( het donker) wil naar het bewustzijn?
Op 1 april vindt de conceptie plaats en afstemmen op deze energie kan je een aanwijzing geven waar op te focussen. Ken je je horoscoop, dan geeft het huis waarin deze conceptie plaatsvindt je de richting.

Mercurius staat vlakbij deze Donkere Maan. Mercurius is een psychopompus – de energie die vrij kan bewegen tussen de onder- en bovenwereld. Tussen onderbewustzijn en bewustzijn. Als enige van de goden sterft hij niet in de onderwereld want hij is de boodschapper maar ook de gids. In zijn lichaam is het veilig astraal reizen.
Opvallend is dat deze Donkere Maan geen verbindingen maakt met andere planeten en dus uiterst puur en authentiek blijft.

Het mysterie van de levenskracht wordt benadrukt op 12 april, als de planeten Jupiter en Neptunus samen staan in het mystieke dierenriemteken Vissen. Zowel Jupiter als ook Neptunus horen bij dit sterrenbeeld en nu ze samen zijn worden de krachten van Vissen versterkt. Wederom gaat het om zaken die weinig met het verstand en alles met de geest te maken hebben. Met het onderdeel van ons bestaan dat we ook wel transpersoonlijk noemen. We kunnen door ons af te stemmen contact maken met het goddelijke dat onveranderd hetzelfde is. Jupiter samen met Neptunus duidt op tijdloze compassie en op eeuwige liefde. Het is er altijd, maar ligt nu makkelijker voor het (be)grijpen.

Het komt na de samenstand van Mars met Saturnus die uitgesproken negatief is. De vitaliteit van Mars wordt gesmoord door Saturnus en kan een dieptepunt zijn. Na 7 april laat Saturnus Mars weer los en wordt de spanning steeds minder. Een totale ontspanning komt op 12 april door Jupiter en Neptunus.
Op 30 april is er voor de tweede keer deze maand een Donkere Maan en deze is ook een eclips. Daarover volgende maand meer!
Al met al een bewogen maand waarin we gaan van alles-is-mogelijk naar niets-lukt- naar ultieme-bevrijding. Laten we hopen dat dit het einde van de oorlog inluidt.

Ram
Voor jou, Ram, is dit een zeer betekenisvolle maand. Jij bent als het bootje dat meedeint op de kosmische golven. Van toppen naar diepe dalen naar land in zicht! Zie het als een kans om je bestaansrecht en je bestaansreden diep te doorgronden. Dat je het in elke vezel ervaart zonder het volledig te begrijpen want dat is niet wat deze maand van je vraagt.

Stier
Jouw licht Venus loopt weliswaar vooruit op Mars en is daarmee bevrijdt na te zijn gegijzeld door Saturnus en gevangen door Mars. Je voelt je vrijer en autonomer. Op 6 april betreedt Venus het rijk van Vissen. Vooral muziek is een toevluchtsoord voor alles wat je voelt en ervaart. Nergens voel jij je zo gekend als in het patroon van de klanken. Je altruïsme wordt aangesproken en je maakt makkelijk contact met het spirituele. Ook dromen kunnen nu betekenisvolle boodschappen aanreiken.

Tweelingen
Jouw planeet Mercurius is neutraal. Hij observeert, registreert en functioneert als boodschapper en/of verslaggever. Dat is meteen jouw kracht deze maand. Je neemt volop deel aan de dans van de lichten aan de hemel en kunt net zoals zij een volkomen nieuw begin maken. Maar er is meer. Omdat je zoveel ziet ben jij de waarnemer, de toeschouwer. Je bent neutraal terrein met een belangrijke functie die zo mooi verwoord wordt in De Avonden van Reve.
‘Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.’

Kreeft
De Maan is jouw licht aan de hemel en op 1 april is zij onzichtbaar voor het blote oog. Maar zij is wel zichtbaar voor het innerlijk oog. Wellicht merk je concreet weinig van het nieuwe dat op het punt staat in het Leven te stappen. Maar jouw innerlijke wereld bruist van dit nieuwe leven. Je voelt het aan je water – het is allemaal erg aan de hand! Blijf in afstemming en laat je niet wijsmaken dat je te zweverig bent.

Leeuw
De Zon speelt de hoofdrol deze maand. Deze levenskracht was aan het einde van zijn jaarlijkse cyclus en komt herboren terug op 1 april. Net toen je gedacht dat iets niet zou lukken komt er een impuls waardoor je tóch je weg kunt vervolgen. Op een nieuw en hoger plan met een gegroeid bewustzijn. Nieuwe plannen krijgen nu snel vorm.

Maagd
Je oog voor detail kan je soms in de weg zitten maar nu werkt het in je voordeel. Jij merkt de subtiele veranderingen als een van de eersten op. En daarom weet je waar jij je op moet richten en wat je je aandacht moet geven. Je weet en kunt niet meer onweten. De mystiek van deze maand lijkt bruut verstoord te worden op 5 april maar jij laat je niet van de wijs brengen. Je vertrouwen is groot en terecht. Een nieuwe invloed in je leven verrijkt enorm en doet je goed.

Weegschaal
Je zoekt verbinding buiten jezelf en vindt die niet of nauwelijks. Het verlangen naar een verbinding is authentiek, maar je zoekt op de verkeerde plek. Keer je naar binnen dan vind je wat je zoekt. Jouw levenskracht hoort bij jou en wil erkend worden. Het is aan jou om er een eenzame, verlaten maand van te maken, of eentje van volheid en mystiek. Het is maar waar jij je focus legt.

Schorpioen
Als Schorpioen deins je niet terug voor de dood van het leven, omdat je weet dat de dood in de ene wereld geboren worden in de andere betekent. Dat geboren worden gebeurt nu. Jij weet dat, jij kent dat. Nu alleen nog het loslaten van wat was. Het kan een maand worden van waarin je contact legt met je meest diepe zelf. Waarin je weet dat alles gebeurt zoals het gebeuren wil en jij daar geen invloed op hebt.

Boogschutter
Jij vindt betekenis in verhalen, in mythen en filosofieën over het leven. Dus kun jij je hart ophalen deze maand! Er is veel gaande en in je poging tot begrijpen kom je in nieuwe gedachtestromen. Je intuïtie staat op scherp en vooral je zachtheid staat voorop. Je voelt compassie en altruïsme en wilt iets voor andere mensen doen.

Steenbok
Je voelt je misschien schuldig omdat je een spelbreker was. Bekijk je het van een ander perspectief dan was jij degene die een grens moest trekken. Geen dankbare rol maar wel noodzakelijk. Deze maand wordt rustiger voor je. Om je heen is er veel in beweging maar je hoeft daar niet op te reageren. Kalm blijven en de natuurlijke gang van zaken aanschouwen is een knappe kunst.

Waterman
Het blijft nog even druk om je heen want je moet van alles. Maar in de loop van deze maand neemt die druk af. Je laat dingen los die je niet meer belangrijk vind. Als luchtteken probeer je de logica te vinden in de actuele energie van vernieuwing, maar het voldoet niet. In meditatie of andersoortige afstemming maak je een bijzonder contact. Ook jij bent onderhevig aan de eb en vloed van deze maand.

Vissen
De bijzondere samenstand van Jupiter en Neptunus in jouw teken Vissen heeft een groot effect op je. Alsof je je eerste adem haalt voel je de zindering van leven door je bloed stromen. De lente was nog nooit zo nieuw. Wat er gaat gebeuren kan je niet boeien, want het gaat jou om het proces. Als geen ander kun jij contact maken met dit mysterie. Woorden verstoren het wonder dus zwijg je.