Voor ons ligt weer een nieuw kalenderjaar met nieuwe astrologische planeetstanden. In dit artikel lees je de belangrijkste hoogtepunten van het komende jaar.
Handig om in je agenda te zetten!

Verschuiving van de maansknopen

Er zijn twee denkbeeldige punten aan de sterrenhemel die we respectievelijk Noordelijke en Zuidelijke Maansknoop noemen. Een maansknoop is het snijpunt van de baan van de Zon met de baan van de Maan. Ze geven de richting ‘van – naar’ aan. De afgelopen 1,5 jaar stonden de maansknopen in Tweelingen en Boogschutter en lag er dus veel nadruk op het verspreiden van kennis. Veel mensen deden hun eigen google-onderzoek en preekten hun waarheid.

Op 19 januari verschuift de energie van Tweelingen/Boogschutter naar Stier/Schorpioen. Dat is andere koek. Stier heeft te maken met de geboorte in de natuur( lente) en Schorpioen met de dood ( herfst). We worden meer geconfronteerd met de klimaatproblematiek en er zullen strengere wetten komen waar de natuur blij mee is. De noodzaak wordt steeds meer erkend en vervuilers komen niet meer weg met smeergeld.

Vooral in juli en augustus zal er een wake up call zijn vanuit de natuur dat het nú tijd is voor maatregelen. Uranus staat dan op de Noordelijke Maansknoop in Stier en dat staat garant voor een onverwachte, schokkende gebeurtenis. Meestal tijdens het gebeuren niet zo aangenaam maar in retrospectief een keerpunt.

Op persoonlijk vlak geeft deze verschuiving ook de nodige beweging. Als Uranus in juli en augustus op de Noordelijke Maansknoop staat verdringen vernieuwingen zich aan je voordeur. De vrijheidsdrang is groot, zeker als het om financiële zelfstandigheid gaat. Maar ook voor vastgeroeste gewoontes is het tijd om het podium van je leven te verlaten. Er moet, er wil en er zal nieuw komen. En dat houdt dus ook in dat oud moet vertrekken.

Zeker voor mensen met Stier en/of Schorpioen invloed in hun horoscoop wordt dit een jaar van grote veranderingen. Van eindelijk doen waar je voor op deze wereld kwam tot eindelijk achter je laten wat niet (meer) bij je hoort.

De eclipsen van de Zon en de Maan vallen dit jaar ook in Stier en Schorpioen. Deze twee sterrenbeelden worden sterk benadrukt. Thema’s die hierbij horen zijn de natuur, het klimaat, geld en bezit maar ook materiële zekerheid.

Nieuwe vormen van geld verdienen worden steeds meer gewoongoed. Denk aan beleggen, vastgoed en crypto. Ook kunnen we in de zomer een nieuw financieel geldschandaal verwachten, of, en dat zou het mooiste zijn, slachtoffers van de toeslagenaffaire zijn eindelijk gecompenseerd.

De data voor in je agenda:

De zoneclips op 30 april in Stier gaat gepaard met een paar andere mooie planeetstanden en is positief te noemen. Dromen komen uit en fantasie wordt werkelijkheid.

Op 15 mei is er een maaneclips in Schorpioen en deze geeft aan dat er dingen verdwijnen. Denk aan mentale constructies, angsten maar ook onrealistische wensen die je niet dienen.

Op 25 oktober een zoneclips in Schorpioen waar Venus een grote rol in speelt. Relaties hebben een doorbraak en de liefde zegeviert. Een gevoel van bestemming en het heeft zo moeten zijn is groots.

Op 8 november een maaneclips in Stier waar Uranus bij betrokken is. We krijgen een mogelijkheid tot bevrijding en het neerzetten van wat een ieder uniek maakt. Breken met patronen die je gegijzeld houden in een ongewenst verleden.

Jupiter en Neptunus in een innig duet

Jupiter en Neptunus horen allebei bij het sterrenbeeld Vissen. Heb je iets in Vissen? Dan wordt dit jouw jaar! De datum om in de gaten te houden is 12 april. Maar alles wat daaraan voorafgaat vanaf 30 december 2021 is merkbaar. Jupiter brengt vrijheid en genezing in Vissen. Spiritueel is dit een fantastische periode waarin het erkennen van een niet tastbare werkelijkheid steeds groter wordt. Jupiter vergroot en groeit. Idealisme en levensvisie worden steeds belangrijker en met de maansknopen in Schorpioen en Stier zal het steeds meer vaste grond onder de voeten vinden. Nieuwe manieren van wonen waarin de nadruk ligt op samen en verbonden door een gemeenschappelijk ideaal. Denk aan communes bijvoorbeeld.

Er komt ruimte en beperkingen verdwijnen meer en meer naar de achtergrond. De kans dat er een medicijn komt voor Covid in de eerste helft van 2022 is heel groot.

De kans dat er meer personeel komt in de zorg is groot en omdat Jupiter betrokken is, komt dit personeel mogelijk uit het buitenland.

Vluchtelingen komen met velen over de grenzen van alle landen. Omdat Vissen grenzeloos is lijkt het erop dat er een vluchtelingenstroom zal ontstaan die groter is dan we gehad hebben.

Voor mensen met een de invloed van Maagd of Vissen in hun horoscoop wordt dit een periode van groei en vooruitgang. De druk wordt flink opgevoerd en komt snel tot een doorbraak.

Vanaf 13 mei staat Jupiter in Ram en dat zorgt voor vernieuwingen. Nieuwe initiatieven die geïnitieerd worden door eenlingen en sterk gericht zijn op de toekomst. Dit leidt ook tot meer solisme bij de mensen.

Heb je een horoscoop met invloed van Ram of Weegschaal dan kom je in een opwaartse stroom terecht tot eind oktober. Je ideeën krijgen vleugels en de wereld ligt aan je voeten. Je hoeft je nu eens niet in te houden maar mag doen wat je wilt met de wind in je zeilen.

Al met al ziet 2022 er behoorlijk anders uit dan 2020 en 2021. De grootste strijd is gestreden en we komen in rustiger vaarwater terecht. We adapteren nieuwe manieren van werken en wonen. Wordt de woningnood opgelost? Daar lijkt het niet op. Wel is er een verschuiving naar hoe we wonen en hoe we dat bekostigen. Zeker als Jupiter naar Ram gaat nemen burgers sneller zelf initiatief en wachten niet op de regering.

Het klimaat krijgt een positieve impuls na (misschien) eerst een pittige natuurramp waarna we niet anders kunnen dan structureel ingrijpen.

De meest bijzondere planeetstand is de Jupiter/Neptunus samenstand in Vissen op 12 april. Dit kan wijzen op een overvloed aan water, helaas. Energetisch gezien is het een vervaging van grenzen en een totstandkoming van een symbiose die absoluut aangenaam is.

Zo beperkt en afgesloten als we de twee voorgaande jaren moesten leven, zo open en optimistisch verwelkomt 2022 ons in dit nieuwe jaar.