In deze laatste maand van het jaar 2021 beginnen we met een eclips van de Zon op 4 december. In Nederland is deze zonsverduistering niet te zien want hij is zichtbaar op Antarctica. Maar astrologisch heeft deze eclips wel een betekenis. Als er een eclips is staan de Zon en de Maan in dezelfde astrologische graad. De Maan schuift tussen de aarde en de Zon in en daardoor kan het licht van de Zon de aarde niet meer bereiken. We ervaren duisternis. Zeker in het verleden leidde dat tot angstscenario’s en ook astrologen voorspelden weinig goeds voor de daaropvolgende periode.
De eclips speelt zich af in het sterrenbeeld Boogschutter. Dit dierenriemteken heeft een aantal kenmerken waaronder een visie hebben. Boogschutter bestudeert verschillende onderwerpen, vergelijkt ze met elkaar en komt dan tot een nieuwe visie die hij graag verkondigt aan de wereld. Dit kan in een de hoedanigheid van leraar, van goeroe, van priester en van betweter. De uitwerking van deze energie begint niet strikt op 4 december maar werpt zijn schaduw vooruit en achteruit.

Mercurius staat dichtbij deze eclips en speelt dus een belangrijke rol. Mercurius is de planeet van de communicatie en dus de media. Voegen we dit samen dan zien we dat de media de nieuwe goeroe wordt. Media verspreidt een visie die schreeuwerig is want Boogschutter wil gehoord worden. Iedereen vindt iets. Iedereen heeft een mening. Iedereen wil dat wereldkundig maken want iedereen ziet het gelijk aan zijn kant. In de media duiken opeens talloze zelfbenoemde deskundigen op die iets vinden. Ze draven op in praatprogramma’s, vullen social media met hun mening, debatteren zich een ongeluk, verdedigen, vallen aan – kortom zij voeren oorlog met als wapen en schild hun mening.

Wat moeten we ermee? Boogschutter staat ook bekend om wijsheid en de werkelijkheid zien achter de werkelijkheid. Wat is de drijvende kracht achter al dat gepraat? Het levert in ieder geval geen saamhorigheid op en wel verwijdering. Zelfs binnen een voorheen zo hechte groep ontstaat on- een – igheid. Geen samen, niet samen-staan-we-sterk maar wel verdeel en heers. De schaduwkant van Boogschutter.

En dan zijn we terug bij het kenmerk van een zonsverduistering – geen licht van de Zon. Astrologie oordeelt niet maar observeert en is de semantiek van actuele energetische processen. De eclips in Boogschutter laat Boogschutter van zijn schaduwkant zien. Een eclips duurt slechts enkele minuten en daarna straalt de Zon weer zijn licht naar de aarde. Het wapen en schild van de mens met een mening maakt die mens onzichtbaar net zoals de Zon onzichtbaar is. Want als er doorgevraagd wordt wil iedereen hetzelfde; verbinding met andere mensen.
Boogschutter laat zien dat een mening privé en dus persoonlijk is. Dat een mening niet dé weg en de waarheid is maar een weg en waarheid. Dat vele wegen leiden naar Rome. Dat iedereen in zijn eigen universum leeft en erkend wil worden zodat hij bestaansrecht heeft. En dat pas als we die werkelijkheid achter de mediawerkelijkheid gaan zien, we kunnen luisteren naar elkaar. Niet naar elkaars mening maar ruimte bieden waarin de ander kan zijn.

Dichter Rutger Kopland verwoordt dit als volgt:

Ga nu maar liggen liefste in de tuin,

De lege plekken in het hoge gras, ik heb

Altijd gewild dat ik dat was, een lege

Plek voor iemand, om te blijven.

Hieronder volgt een beschrijving door de 12 vensters van de dierenriem. Elk sterrenbeeld heeft een unieke blik op wat zich afspeelt. Lees voor de volledigheid ook de teksten van de tekens waar je Maan en je ascendant in staan. Weet je die niet? Mail me dan op elodiehunting@gmail.com en ik reken het kosteloos voor je uit.

Ram
Deze maand wordt prettiger dan vorige maand omdat je op weinig tot geen weerstand stuit. In de eerste helft ontmoet jouw Mars de planeet Jupiter en dat leidt vaak tot zelfoverschatting. Je voelt je sterker dan je daadwerkelijk bent en dat leidt tot een krachtmeting. Nadat je bij jezelf te rade bent gegaan en inziet waar je grenzen liggen, kies je een andere koers. Je wordt ruimhartiger en positiever. Mits je niet blijft haken achter je eigen mening natuurlijk.

Stier
Je voelt dat innerlijke spanningen opgevoerd worden en wilt daar niet aan toegeven. Liefst doe jij je ogen dicht en onttrek je je aan je eigen onrust. Je gaat door een nauwe doorgang waarin het kiezen of delen is. Deze omslag komt er toch wel aan dus kun je je maar beter voorbereiden. Houd je bij kale feiten en laat je niet meesleuren door emotionele manipulaties van de buitenwereld. Als Stier heb je de gave om onverstoord je gang te gaan.

Tweelingen
Vol optimisme betreedt je december om meteen op de rem te trappen. Als Tweelingen praat je heel graag maar je woorden kunnen zich tegen je keren. Jouw planeet Mercurius maakt onderdeel uit van de zonsverduistering en dat kán betekenen dat er veel lelijks uit je mond kan komen. Tot tien tellen is helemaal geen gek idee. Later deze maand ben je rustiger en feitelijker. Maar als de jaarwisseling nadert voel jij je opnieuw in het nauw gedreven.

Kreeft
Jouw licht aan de hemel is de Maan en ook die is betrokken bij de eclips. Je laat je meestal leiden door emoties en rondom de eclips ben je somber gestemd. Je bent de Bert van Bert en Ernie en moppert er lustig op los. Als het je lukt om je vrij te maken van opgedrongen emoties en jezelf weet terug te vinden, ervaar je ruimte. En daar kun je ademen en zijn. En daar wacht je het optimisme dat je zo ontbeert.

Leeuw
Op je slechte dagen beklim je de kansel en preek je de waarheid naar je onderdanen. Op je goede dagen ben je toehoorder en een uitstekende luisteraar. Je hebt een talent waarmee je goede eigenschappen van iemand kunt versterken en het beste in de ander naar boven kunt halen. Jij weet dat een goede leider een dienaar is van zijn mensen. In deze maand is het soms een strijd om onberoerd te blijven door alle consternatie om je heen. Maar je kunt het.

Maagd
De bescheiden Maagd heeft meestal een kritische blik. Vaak heb je het bij het rechte eind en leg je moeiteloos de vinger op de zere plek. De vraag is; moet je je altijd uitspreken? Het wordt een intense maand waarin je onder druk staat. Het is dan lastig om je hoofd koel te houden. Zodra je merkt dat je verzandt in onbelangrijke kleinigheden spreek jij jezelf toe. Voel waar je bloed sneller van gaat stromen en kies die weg.

Weegschaal
Als Weegschaal blijf je graag uit de dynamiek van polariteiten. Jij bent Team Zwitserland en kiest liever geen partij. Maar, men weet jou ook uit de tent te lokken. Een ander thema deze maand is Venus die retrograde gaat lopen van 19 december tot 29 januari. Even een pas op de plaats en dingen heroverwegen. Sta je nog wel achter recente besluiten of moet het toch anders? Financieel krijg je een rekening gepresenteerd.

Schorpioen
Al die heftige discussies kun je wel hebben. Je ziet het, registreert het maar laat je nooit verleiden tot deelname. Tenzij je men uitdrukkelijk vraagt. Dan ben je trefzeker en benoem je de kern van de zaak. In de liefde kan het even lastig worden. Een soort moment van de waarheid waar je doorheen moet. Bedenk dat je zelf 50% aandeel hebt en dus ook invloed kunt uitoefenen.

Boogschutter
Voor de vroege Boogschutters wordt dit een groots jaar. Er verandert iets wezenlijks en je maakt andere keuzes. Dit nieuwe begin is nog niet ingevuld – dat mag je zelf doen. In deze maand december staat de energie van jouw sterrenbeeld centraal. Er is geen goed of kwaad en geen oordeel. Ervaar je die wel? Dan is het een goed idee om te reflecteren op je eigen innerlijke stem. Het wordt een maand waarin er veel van je gevraagd wordt.

Steenbok
Je investeert veel in een innige vriendschap en/of je relatie. Omdat je geen afscheid wil nemen. Probeer wel je grenzen te bewaken en bij jezelf te blijven. Wat wil jij eigenlijk? Dat zou de centrale vraag kunnen zijn. Tegelijkertijd is je innerlijke proces op een cruciaal punt belandt waarin je keuzes moet maken. Doe dit niet overhaast maar neem je tijd. Het is belangrijk namelijk. Bedenk ook dat je terug mag komen op eerdere uitspraken.

Waterman
Jupiter verlaat aan het eind van december de Waterman en gaat naar Vissen. Voor jou betekent dit een soort grande finale waarin dingen naar een hoogtepunt gaan en tegelijkertijd eindigen. Als je vast blijft houden aan het verleden ga je tegen de stroom in. Dat voed je niet. Door zoveel mogelijk in de eeuwigheid van het nu te blijven geef jij jezelf alle ruimte om te zijn.

Vissen
Jij staat aan de vooravond van de komst van Jupiter in je teken. Dat is positief! In deze maand december kunnen prikkels je teveel zijn. De mystiek van de kerstdagen en de terugkeer van het licht stemmen hoopvol. Je wilt dit mysterie ten diepste beleven en dat betekent dat je je terugtrekt. Je beweegt mee met de energie van het jaarwiel en gaat naar het diepste punt in de diepste duisternis om daarna mee terug te gaan naar het licht.