We beginnen deze maand met flink wat invloed van Boogschutter. Meningen buitelen over elkaar heen en zonder dat er een eindconclusie is. Dat is de aard van Boogschutter, ergens iets van vinden. Positief hieraan is dat men nadenkt en zoekt naar betekenisgeving. Wat wil gekend worden?
Mars loopt nog steeds retrograde en dat is altijd een periode van introspectie. Navelstaarderij. Wellicht opgeroepen door rondvliegende meningen van anderen. Mars staat in Tweelingen en dat is het sterrenbeeld van de media en de communicatie. Er vallen lijken uit de kast en men vindt er wat van.

Voor ons persoonlijk hangt het af van waar Tweelingen in onze geboortehoroscoop staat. Het levens gebied dat aangeraakt wordt heeft bezoek van deze oorlogsgod en hij zorgt voor flink wat opschudding! Oude conflicten worden aangeblazen en er vallen vooral woorden. Het is geen fysieke strijd, maar een stevig debat. Woorden zijn als wapens en afhankelijk van degene die ze afvuurt, zijn ze trefzeker. Dit is al aan de gang vanaf 30 oktober en duurt tot 12 januari. Voordat alles weer bij het oude is, zitten we halverwege maart 2023.

Vanaf 11 december verandert de energie van optimistisch naar serieus en verantwoordelijk. Mercurius en Venus gaan naar Steenbok. We binden in en worden realistischer. Alle wilde plannen die we hadden worden getoetst aan de haalbaarheid ervan en er wordt besloten hoe-nu-verder. Wat centraal staat is verantwoordelijkheid nemen voor wat ons te doen staat. Geen woorden maar daden dus.

Mercurius loopt in flinke vaart naar Pluto maar komt net niet aan. Dit is ook de betekenis – net voor de afronding maken we rechtsomkeert. Er moet nog wat, het is nog niet rijp. Mercurius gaat retrograde op 29 december en dat betekent dat we in deze aanloop iets over het hoofd zien. Na de 29e weten we wat dat is en krijgen we de gelegenheid om het recht te zetten.
Omdat dit gebeurt in een bijzondere periode, namelijk na de winterzonnewende, geeft deze Mercurius ons de gelegenheid om opnieuw koers te bepalen. Op 22 december vieren we de geboorte van het licht als de Zon naar Steenbok gaat. Heel langzaam worden de dagen langer en verdwijnt de duisternis. Met een retro Mercurius is dat een prachtige bedding om te contempleren.

We vieren Yule en zijn in het jaarwiel aangekomen op een belangrijke plek. Het licht heeft zijn donkerste positie bereikt en maakt zich op voor een nieuwe cyclus. Er gloort letterlijk licht aan de horizon en dat heeft hoop. Ook de wetenschap dat alles cyclisch is en niets ooit hetzelfde blijft, maakt het makkelijker om in het moment te leven. Om niet angstvallig vast te houden aan het verleden, want dat is een mission impossible.

Ondertussen loopt Venus gestaag door in de Steenbok en roept op om in onze relaties te kijken naar de liefde zelf. Niet wat we ervan vinden, maar naar de ware aard. Op 1 januari maakt Venus een knieval voor de grootse Pluto. Dit kan een heftige dag zijn waarin harde confrontaties plaatsvinden. Het moment van de waarheid. Schrikken? Nee, het zat er al aan te komen.

Jupiter maakt op 21 december zijn de definitieve overstap van Vissen naar Ram, het eerste teken van de dierenriem. Gecombineerd met de winterzonnewende luidt dit een nieuwe periode in waarin visie de hoofdrol speelt. Er is voldoende scheppingskracht aanwezig!
Mercurius retro doet telkens de realiteitscheck en vertraagt het door enthousiasme gedreven te hoge tempo. Kortom; allemaal ingrediënten voor veel voornemens voor het nieuwe jaar dat wachtend aan onze voeten ligt. Kenmerkend is dat we onze verwachtingen intomen en vooral sober zijn. Niet somber, maar sober.

In dat nieuwe jaar gaan we een belangrijke overgang beleven. Pluto maakt de overstap van Steenbok naar Waterman. Zijn we dan aanbeland in het Waterman tijdperk? Nee, dat duurt nog even!
Meer hierover in de volgende maandhoroscoop waarin we ook vast vooruitblikken naar 2023.