Venus loopt nog retrograde tot en met 16 november en keert daarna weer om tot de orde van de dag. Maar! Op 17 november gaat Mercurius retrograde lopen en dat zorgt altijd voor files, gemiste afspraken, dingen die niet doorgaan en miscommunicatie. Omdat je daar vrij weinig aan kunt doen is deze november een uitstekende periode voor innerlijke rust en contemplatie.
Het is sowieso de tijd van het jaar waarin we naar binnen keren. De Zon staat in Schorpioen en wil dat we onszelf serieus nemen.

With roast dinners made of gemstones, planes dropping boiled-sweet bombs and a girl sipping from a brain with a straw, artist Eugenia Loli’s magical realist mash-ups are mind-bending, strange and unsettling

Ram
Je hebt veel behoefte om buiten te zijn deze maand. De natuur geeft je rust en vooral ruimte en precies dat wil je nu. Ruimte. Iedereen die jou daarin beperkt mag gaan wieberen. Daar heb je absoluut geen geduld mee en daar ben je heel duidelijk in. Je ontdekt dat bepaalde mensen een blok aan je been zijn maar dat je je ervan kunt verlossen. Ook in je relatie speelt het thema ruimte. Als je iets niet zint ben je nogal radicaal en kun je zomaar een vriendschap of relatie verbreken. Als je dieper kijkt is sprake van ongelijkheid in die relatie en dat wil je niet meer.

Stier
Je hebt enorme last van veranderingsdrang. Alles moet anders en dat mag iedereen weten! Normaal ben je rustig en neem je de tijd voor dingen maar nu even niet. Je hebt geen haast maar wel schoon genoeg van hoe het was. Dit geldt zeker voor de vroege Stieren. De planeet Uranus schopt het oude omver zonder dat er een gedegen nieuw plan is. Ga niet meteen vervangen maar neem de tijd om van het niemandsland te genieten. Even niks dat zich vanzelf weer zal vullen. Je carrière krijgt een verrassende wending. En oh ja, je verdraagt in november absoluut geen autoriteit.

Tweelingen
Je bent bezig met je huis, je thuis, je wortels en je afkomst. Niet in de zin van reflecteren en terugkijken, maar in de zin van ‘Wat nu?’
Je hebt zaken afgesloten en zet nu de eerste stap in je toekomst. Jouw planeet Mercurius gaat op 17 november retrograde lopen en dat is altijd een periode waarin je te maken krijgt met obstakels en oponthoud. Die zijn nu noodzakelijk om de hiaten in je plan te herstellen.
Tweelingen die gaan of willen verhuizen gaan erop vooruit. Bij je nieuwe huis is veel groen en veel ruimte.

Kreeft
Laat jou maar even lekker achter de schermen. Je trekt je tijdelijk terug uit de waan van de dag en bent niet bereikbaar voor wissewasjes en andere prietpraat. Het leven gaat aan je voorbij en jij hebt genoeg aan jezelf. Sommige Kreeften gaan zich meer richten op hun binnenwereld en doen aan reflectie. Klopt je leven nog wel met hoe je het graag wil? Is het tijd voor veranderingen en zo ja, welke dan? Andere Kreeften ervaren dit als een stille maand waarin ze op adem komen. Het maakt niet zoveel uit hoe je hier betekenis aan geeft. Het gaat erom dat je in je eigen energiestroom bent en blijft en dat er zo weinig mogelijk invloeden van buitenaf zijn.

Leeuw
Er is deze maand een spanning tussen hoe je zou willen reageren op wat zich aandient in je leven, en hoe je daadwerkelijk reageert. Onder de oppervlakte ligt een machtsconflict. Dit conflict heb jij met jezelf en is gebaseerd op de aloude hoofd of hart discussie. Ga vooral op je hart af, want je hoofd redeneert vanuit angsten die je toch niet kunt bezweren. Maar er is ook sprake van een extern conflict waar jij je in bevindt. Je hebt het idee te moeten opboksen tegen een machtige tegenstander. Zie je in hoe jij deze tegenstander tot tegenstander maakt en hoeveel macht je hem geeft? Tijd om het tij te keren dus.

Maagd
Je aandacht gaat uit naar wat je hebt aan bezittingen en geld. Als dat wat weinig is, ga je daar nu actief mee aan de slag. Je probeert meer te werken en mogelijk ga je spullen verkopen die je niet meer nodig hebt. De schatkist moet voller worden en daar ga jij zelf voor zorgen.
Je krijgt te maken met onderhoudskosten aan je huis. Die komen altijd onverwachts, maar deze had je kunnen zien aankomen. Het ligt aan je eigen nalatigheid dat het nu duurder uitvalt dan had gehoeven. Jouw planeet Mercurius gaat vanaf de 17e november retrograde lopen en dit zorgt ervoor dat je geconfronteerd wordt met de consequenties van eerder gemaakte keuzes. Dat ziet er aanvankelijk niet best uit, maar op lange termijn is het juist heel positief.

Weegschaal
Jouw planeet Venus staat nog even retrograde en dat betekent dat je nog even niets moet. Je bent nog steeds in een beschouwende rol en hebt geen drang om iets neer te zetten. Door goed te observeren leer je ontzettend veel. Probeer niet teveel naar je verleden te kijken, want daar liggen geen antwoorden meer. Wat wel werkt is een laag dieper gaan en naar oude patronen kijken. Laat de mensen die erbij horen buiten beschouwing, maar kijk heel klinisch en analyserend. Zo zie je heel snel waar je bij moet sturen. Deze maand ben je veel en graag thuis.

Schorpioen
Iets wat jou in oktober is beloofd, gaat na de 17e november gebeuren. En misschien nog wel grootser dan je verwacht had. De planeet Jupiter staat tot en met de 8e november in jouw sterrenbeeld en daarna wordt een periode van een jaar afgesloten die zich kenmerkt door groei en vergroting. Zowel positief als negatief zijn er veel ingrijpende dingen gebeurd en je bent nog niet echt aan de verwerking toegekomen. Dat komt nu. Als je je beperkt tot de essentie kun je grote levenslessen leren. Er is een grote kans dat je deze maand veel thuis bent.

Boogschutter
Jupiter is jouw planeet en die komt deze maand voor een jaar in jouw sterrenbeeld. Dat is uitermate gunstig! Er gloort hoop aan de horizon en jij bent sterk op de toekomst gericht. Je vermogen om de grote lijnen en de verbanden te zien tussen dingen, komt goed van pas. Heb je een wens? Dan is dit een geschikte periode om een plan te maken en te beginnen!
Kinderen spelen een rol deze maand. Je hebt de zorg en de verantwoordelijkheid voor hen maar liever deed je nu je eigen ding. Probeer wens en realiteit te combineren. Dat kun jij best want creativiteit heb je genoeg in november.

Steenbok
Er vindt een verandering van energie plaats deze maand die jij ook raakt, Steenbok. Je krijgt te maken met situaties en/of mensen die een heel oud gevoel bij je oproepen. Alsof je voor de tweede keer in dezelfde film zit. Maar nu met meer bewustzijn en dus ook met meer keuzemogelijkheden. Neem je tijd alvorens je een besluit neemt! Je krijgt de komende maanden de kans om op zaken terug te komen en zo een nieuwe toekomst uit te rollen.
Op je werk is het nogal druk. Je voelt je sterk verantwoordelijk en kunt daar wat ver in gaan. Blijf redelijk en neem ook op tijd je rust.  

Waterman
Nee zeggen is niet je sterkste punt, zeker niet als het tegen iemand is waar je veel van houdt. De teleurstelling bij de ander vind je erg moeilijk. Toch ga je dat deze maand doen. Je gaat vaker nee zeggen en op die manier meer ruimte voor jezelf creëren. Dat heb je nodig. Je bent geleefd de afgelopen maanden en nu moet je meer tijd voor jezelf. Of meer rust. In je relatie ben je heel duidelijk over wat je allemaal niet (meer) wil. Maar wat wil je dan wel? Daar buig jij je deze maand over. Je kunt nogal koeltjes zijn naar je omgeving. Misschien is het handig om wat tekst en uitleg aan hen te geven, over het hoe en waarom van je soms botte acties.

Vissen
Het wordt een wat lastige maand voor je als je alles heel serieus neemt. En heel persoonlijk. Dan krijg je het druk met analyseren, met angsten en andere dingen waar je geen invloed op uit kunt oefenen. Het is aan te raden om het leven vanaf de zijlijn te bekijken. Om eens wat minder actief te reageren en in te grijpen. Om dingen te laten gebeuren en er niets van te vinden. Je intuïtie werkt heel sterk deze maand. Vertrouw daar dan ook op, ongeacht wat anderen daarvan vinden.
Je krijgt te maken met ingewikkelde financiële problemen die te maken hebben met instanties. Val jezelf daar niet mee lastig en raadpleeg een deskundige.

artwork: Eugenia Loli