Gravedad, Lorenzo Quinn, bronce, 67 cm, deze is me al zolang bij gebleven, prachtig vind ik deze.

Als je een beetje geïnteresseerd bent in astrologie heb je ongetwijfeld al ergens op internet gelezen dat Mercurius retrograde staat. Er worden veel grappige plaatjes van gemaakt alsof het rampzalig is en iedereen er last van heeft. Die retrogradegang vindt zo’n drie keer per jaar plaats en duurt meestal een week of 3. De periode die eraan vooraf gaat is het al merkbaar en voordat Mercurius weer terug op zijn oorspronkelijke plek staat, duurt ook wel even. Al met al zijn we er toch wel 1,5 maand mee bezig!
In november staat ie in Schorpioen, een sterrenbeeld dat gericht is op de innerlijke wereld. Schorpioen heeft een grote psychische kracht en onderzoekt net zo lang tot de onderste steen boven is. Dat dit jaren kan duren maakt Schorpioen niet uit. Dat het helemaal klopt en zichtbaar wordt wel. Het is een rechercheur, een wetenschapsjournalist, een chirurg en een stervensbegeleider. Schorpioen staat als wachter op de drempel van dood en leven. Mercurius is de energie ( de Griekse Hermes) die als enige levend uit de onderwereld komt. Hij beweegt vrij in en uit en brengt boodschappen van de goden.
Nu Mercurius in Schorpioen retrograde staat is de andere wereld, ons onderbewustzijn, beter toegankelijk. Poëtisch gezegd zijn de sluiers tussen de werelden dunner en maken we makkelijker contact met voorvaderen en goden.
Op 1 november vieren we Allerheiligen welke volgt op All Hallows Eve ( Halloween) en de dag erna Allerzielen waarop we de doden van het afgelopen jaar herdenken. Zeker in de landen rondom de Middellandse Zee worden kerkhoven druk bezocht door families. November wordt een maand waarin we reflecteren en waar onze aandacht meer gericht is op de onstoffelijke wereld. Er is ruimte voor magie, voor sjamanisme, voor voorvaderen en we volgen het voor het oog onzichtbare spoor naar het geheim van het leven. We willen en kunnen doorgronden welke draden van het lot gesponnen worden achter de sluiers van de werkelijkheid.
Symbolen dragen bij aan deze queeste door onze geest en laten ons zien waar we zijn in ons innerlijk landschap. Denk aan de mythe van Inanna die afdaalt in de onderwereld, of Perséphone die geroofd wordt door Hades de onderwereld in. Orpheus die in een poging zijn gestorven geliefde Eurydice te redden uit het rijk van Hades maar toch omkijkt en haar daarmee voorgoed moet achterlaten. Het zijn allemaal prachtige verhalen en ze vormen het decor voor een innerlijke reis. De verhalen verbeelden een innerlijke reis die we allemaal kunnen maken. Ze laten het te volgen patroon zien. Neem de komende weken de tijd om eens te gaan kijken in jouw onderwereld. Wat mag sterven en wat wil je nieuw leven in blazen? Dood in de ene wereld is leven in de andere.
Vergeet niet het muntje voor de oversteek over de Styx voor Charon! Hieronder lees je de maand november voor de twaalf sterrenbeelden. Lees voor de volledigheid ook de teksten van je Maan en je ascendant. Ken je je eigen horoscoop niet? Stuur me een mailtje elodiehunting@gmail.com dan reken ik het voor je uit.

Ram
Jij bent aan het afwegen wat je zult doen; doorgaan of stoppen. Voor beide kanten valt iets te zeggen en daarom kom je niet tot een definitief besluit waar je helemaal achter staat. Als het enigszins kan stel dan je besluit uit tot na 20 november. Dan heb je genoeg informatie en daadkracht om de knoop door te hakken. Na die 20e ga je niet direct bezig met het nieuwe. Het afscheid van het oude raakt je diep en je neemt de tijd om dit te verwerken.

Stier
Jij gaat deze maand vooral op zoek naar zingeving. Je wilt begrijpen in welke stormachtige fase je zit. Je wilt weten wat het Grotere Plan is en waar je geacht wordt naartoe te gaan. Je leest filosofen, mystici en luistert naar Wijzen. Daar steek je veel van op maar uiteindelijk kom je (weer) uit bij je innerlijke kompas. Het is een maand vol positieve energie en het buitenland speelt een rol. Een onverwachts reisje naar een boeiend land sla je niet af!

Tweelingen
Jouw planeet Mercurius loopt retrograde en dat merk je. Het is niet anders. Ben je gehaast dan heb je last van traagheid en afspraken die niet doorgaan. Kun je het leven nemen zoals het komt, dan beweeg je mee met de stroom en zie je de extra tijd die je krijgt als een mooie gelegenheid om mee te deinen op de alfagolven van het brein. Meditatie dus. Deze maand komen geheimen aan het licht. Je voelt je sterk en vastberaden en bent voor de duvel niet bang!

Kreeft
Je probeert negatieve gevoelens zoveel mogelijk weg te drukken en te negeren. Je gelooft heilig in het positieve en wil dat versterken in je leven. Maar … voor een Kreeft is het erg moeilijk om een gevoel vast te houden. Dat is tegennatuurlijk. Stilstaand water gaat stinken en aangezien jij een waterteken bent, kun je niet anders dan mee stromen. Elke nacht laat jouw planeet de Maan een ander gezicht zien, en zo is het ook met je gevoel. Ga mee en biedt geen weerstand aan wat gevoeld en geleefd wil worden. Dit wordt een goede maand voor je waarin jij je creativiteit een fikse injectie geeft!

Leeuw
Jouw planeet de Zon maakt zijn jaarlijkse reis door de onderwereld en laat zijn licht schijnen op weggestopte zaken. Denk aan angst, verdriet of andere zaken die je liever vergeet. Maar ook je grote krachten, je incasseringsvermogen en je wijsheid wonen daar. Zorg dat je genoeg rust krijgt in je hoofd zodat je drukke geest tijd krijgt tot zichzelf te komen en te ontspannen. Wat popt er op zodra je even gaat zitten? Dat is de ingang naar iets in jou dat aandacht wil.

Maagd
Jij kunt niet de onzekerheid niet langer verdragen en eist antwoorden. Krijg je die niet? Dan ga je ze afdwingen. Je moet weten waar je aan toe bent! Je bent voorbereid op onaangenaam nieuws, maar alles is beter dan de onzekerheid. De duidelijkheid die je uiteindelijk gaat krijgen geeft je een zekere rust. Je leert hier ontzettend veel van, onder andere over eigenwaarde en jezelf laten gelden. Dat is voor jou helemaal niet vanzelfsprekend. Je doet iets heel groots hiermee.

Weegschaal
Na een moeilijke maand ben je toe aan goed nieuws. Of in ieder geval aan iets anders! Kun je er even tussenuit? Vooral doen. Verandering van mensen en omgeving geeft je ontspanning en hoop. Je distantieert je van elke negatieve of moeilijke situatie. Dat je misschien je kop in het zand steekt maakt je niets uit. Het weekend van 22 en 23 november is uitgesproken positief en het keerpunt. De liefde lacht je vriendelijk toe en biedt je een zonnig toekomstperspectief.

Schorpioen
Jaha, dit is jouw maand! Alles gaat diep en grondig en in een heerlijk traag tempo zodat je alle gelegenheid hebt om te doorvoelen en te doorleven. Je krijgt de kans om achterstanden weg te werken en fouten te herstellen. Alles wat je zegt en schrijft komt uit het diepst van je ziel en heeft impact. Laat je niet verleiden tot absolute uitspraken of beloften. Pas in december kun je beter feitelijk reageren en weet je zeker of je je beloften kunt waarmaken. Afscheid is een thema deze maand.

Boogschutter
Waar het voor de meest sterrenbeelden een intense maand wordt, blijf jij de vrolijkheid zelve. Je ziet overal kansen en mogelijkheden en laat je niet uit het veld slaan. Onvermoeibaar optimistisch, op het betweterige af. En op dat laatste moet je een beetje letten. Je afstemming is gericht op jezelf en niet zozeer op je medemens. Dat kan voor gespannen situaties zorgen. Beter even vragen dan snel klaarstaan met je conclusies en adviezen. Niemand wil ongevraagd advies.

Steenbok
Werk heeft je aandacht. Je zit middenin een verandering en er is onduidelijkheid over wat komen gaat. Veel kun je daar niet aan doen, al voel je je soms gefrustreerd. Zodra je inziet dat je weinig tot geen invloed hebt, ervaar je ontspanning. Waar je plezier aan beleeft deze maand zijn kinderen! Ze laten je zien wat onbevangenheid en levensgraagte is. Het werkt inspirerend en je krijgt zin om dingen te maken. Je creativiteit vlamt op en voor je het weet ben je druk bezig met mooie dingen maken.

Waterman
Je voelt een grote drang naar vrijheid en ruimte. Alles wat moet, staat je tegen. Mensen die aan je trekken en je lastig vallen met hun verwachtingen, vind je vreselijk. Als Waterman wil je nu eenmaal je eigen weg kunnen gaan en iedereen die dat verhindert, wordt ontvriend. In deze maand breek je met mensen en situaties die jou belemmeren. Je doet het snel en effectief, alsof je een pleister eraf trekt. Dit geldt ook voor je werk. Je maakt je voorwaarden duidelijk en sluit geen compromis. Zo, dat lucht op! Je kunt weer ademen.

Vissen
Dit wordt een mooie maand voor jou, Vissen. Je maakt bijzondere dingen mee die geen feitelijke verklaring hebben. Maar daar zit jij ook niet op te wachten. Je bent als een vis in het water als het om ervaren, beleven en de onstoffelijke wereld gaat. Doe een workshop, laat je inspireren en vooral; laat je niets wijsmaken. Jij bent wijs en hebt antwoorden voor mensen die hun weg zoeken. Deze maand heel je van een oude wond, of je maakt er een begin mee. Je hebt de kracht om nee te zeggen en afscheid te nemen. Want jij weet dat niets verloren gaat en dat als het zo moet zijn, het zo is. Jij kunt aanvaarden en dat is exact waar november over gaat.