We zijn na de equinox op 23 september begonnen aan de reis door de onderwereld. De nachten worden steeds langer en het licht verliest terrein overdag. De Zon reist door de onderwereld alwaar een heel proces zich ontvouwt van afsterven naar een nieuwe geboorte op 21 december bij de winterzonnewende. In oktober loopt de Zon tot de 23e in Weegschaal. Vroeger heette dit sterrenbeeld de klauwen van de Schorpioen en symboliseerde het een belangrijke selectie. Dat wat meekan naar een volgende fase en dat wat achter moet blijven.
We leven nu dus in een periode van schifting en keuzes maken. Wat neem je mee en blaas je nieuw leven in? Wat laat je liever achter omdat het je niet dient maar juist belemmert?

Mercurius gaat op 2 oktober weer direct lopen in Maagd. Zijn werk zit erop en vanaf 17 oktober is hij weer op volle kracht. Tot dit tijd spelen er nog onafgemaakte zaken die je aan het herkauwen bent. Op de 17e staat Mercurius weer in Weegschaal en stelt je daar prikkelende vragen. Weegschaal staat erom bekend dat hij verlamd kan raken in zijn besluiteloosheid en aangezien Mars in Tweelingen staat kan dit veranderen in een semantisch woordenspelletje wat geen zoden aan de dijk zet.
De eclips biedt dan een uitkomst want die forceert een beslissing. De werking van de eclips strekt zich uit tot een paar maanden na 25 oktober. Houd dus goed in de gaten welke thema’s er rond die dag spelen en gebruik de wind in je zeilen ook al is het zwaar.

Eclipsen worden meestal niet als prettig ervaren, maar lukt het je om het in een ander perspectief te zien dan is het een flinke duw voorwaarts. Dat andere perspectief is die van de volledige aanvaarding van wat is en een vast vertrouwen in het Goede. Dingen gebeuren nooit willekeurig maar dienen altijd een hoger doel.

Mars maakt zich op voor een lang verblijf in Tweelingen. Voordat hij retrograde gaat lopen op 30 oktober vermindert zijn vaart. Pas op 12 januari 2023 komt hij uit zijn retrogade en gaat weer vooruit. Dat is 2,5 maand! Meer daarover in de volgende maandhoroscoop in november.
In Tweelingen is deze Mars een kei in debatten en discussies. Als een begaafd advocaat weet hij met woorden alles te bepalen. Woorden zijn dragers van energie en hebben daarom een grote kracht. Denk maar aan het verschil tussen de woorden liefde en ellende en wat dit aan associaties oproept.
Of wat er gebeurt als je iemands naam uitspreekt – de persoon reageert direct en verschijnt in je ervaring.

Venus begint deze oktober in Weegschaal en staat daar sterk. Dit is haar wereld waarin zij de scepter zwaait. Venus in Weegschaal gaat over liefde en verbinding. Over niemand voor het hoofd stoten en over diplomatie. Het is een mooie periode voor moeilijke gesprekken waar je tegenop ziet.

Mars in Tweelingen maakt op de 20 oktober een harmonische driehoek met deze Venus en dus is dit een geschikte datum om tot een compromis te komen zonder al teveel drama. Beide planeten staan in het element lucht en dat staat garant voor goede en verbindende communicatie.

Venus speelt ook een rol in de eclips in Schorpioen. In Schorpioen laat Venus een totaal ander gezicht zien dan in Weegschaal. Van welwillend en verbindend gaat ze een flinke laag dieper. Hier is Venus terughoudender en is haar oordeel veel scherper. Nog altijd is de liefde leidend maar niet tegen elke prijs. Iedereen die een loopje met haar neemt kan rekenen op een niet mis te verstane afwijzing.
Maar, als je eenmaal door de keuring heen bent wacht je een totale en magnetische liefde!

De eclips in Schorpioen op de 25e oktober heeft naast transformatie ook de liefde als thema. Relaties komen tot een eind als het al langere tijd niet meer stroomt. Denk aan jaloezie, vreemdgaan maar ook obsessieve stalking en meer van dat soort liefdesmonsters.
Je kunt terecht komen in een doolhof en de rode draad verliezen, met je kop tegen de muur lopen en alle hoop op een verlossing verliezen. Toch is ook dit een fase in een proces dat niet stilstaat. Het is een kwestie van doorbijten en je eigen weg zoeken.

Grote Vragen over de liefde spelen door je hoofd en je zoekt naarstig naar een antwoord. Dat doet Venus in Schorpioen. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Eigenbelang, bezwering van verlatings – bindingsangst, manipulatie en geheimen, allemaal dienen ze de liefde niet maar moeten ze wel gekend worden zodat je de weg naar het hart weer vindt. Geen licht zonder schaduw. Doorsta je deze periode dan wacht je het gouden hart.
Op 17 november verlaat Venus de Schorpioen en komt in de wereld van de Boogschutter. Daar vind je wijsheid en zingeving.
Tot die tijd even doorzetten en vertrouwen.
Vanaf de 28e oktober zakt Jupiter even terug van Ram naar Vissen. Het thema dat in de 1e week van mei dit jaar speelde, passeert nog eens de revue. Je krijgt de kans om iets recht te zetten of alsnog door te zetten. In de laatste weken van december maakt Jupiter de definitieve oversteek naar Ram en kun je het boek sluiten.