Op 20 maart 2023 gaat de Zon van Vissen naar het eerste dierenriemteken Ram. Het westerse astrologische nieuwe jaar is daarmee begonnen! Er is een cyclus afgerond en nu staan we aan de vooravond van een nieuwe rondgang van de Zon door alle sterrenbeelden. In maart vinden er twee belangrijke verschuivingen plaats. Saturnus verlaat Waterman en komt in Vissen. Hier zal hij tot februari 2026 blijven staan. Saturnus heeft onder andere te maken met grenzen stellen. In het waterteken Vissen vervagen die grenzen. We komen uit een periode waarin ons veel grenzen werden opgelegd door de pandemie. Nu gaan we een periode in waarin die grenzen zijn verdwenen. Die hernieuwde vrijheid roept op om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Ook kunnen er problemen komen door wateroverlast of waterschaarste. Vissen is immers een waterteken.

Maar Vissen is ook het meest spirituele sterrenbeeld. Nu Saturnus z’n entree maakt zullen op dit gebied vragen rijzen die te maken hebben met een reality-check. Kloppen mijn spirituele overtuigingen wel met de realiteit? Dragen ze bij aan een meer zinvol bestaan of zijn er geen raakvlakken tussen overtuigingen en de aardse werkelijkheid? Moet ik verder verdiepen of me distantiëren? Naast de overgang van Saturnus, wisselt Pluto ook van sterrenbeeld. Deze gaat van Steenbok naar Waterman. Heel even maar want in juni stapt hij weer terug om dan in januari 2024 zijn definitieve overstap te maken. We krijgen dus een voorproefje van een radicale maatschappelijke wijziging. De mensen komen meer en meer op voor hun rechten en nemen geen genoegen meer met kansenongelijkheid. Power to the people is een leuze die past bij deze planeetstand.

Ram. Gemaakt met #Midjourney door Elodie Hunting

Ram
Het wordt een maand waarin jij de diepte induikt. Je wordt geconfronteerd met delen in jezelf die je liever wegstopt. Door dingen uit je onderbewustzijn naar je bewustzijn te halen, krijg je een keuze in je gedrag. Jupiter staat in jouw teken Ram en geeft je de mogelijkheid om een grote groei door te maken. Dit wordt een intensieve maar zeer leerzame periode zijn. Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.

Stier
Liefde. Dat is hét thema voor jou in deze periode. Van romantische, naar vriendschappelijke naar onvoorwaardelijke liefde. Je zoekt en vindt de verbinding met mensen. Het kan zelfs naar een spirituele ervaring gaan omdat je het zo diep beleeft. Het heeft zo moeten zijn, zal regelmatig door je gedachten gaan. Geniet ervan, want dit zijn de zeldzame perioden in je leven die je helemaal oplaadt en je ten diepste herinnert aan wie je bent.

Tweelingen
Je hebt een doorbraak meegemaakt en nu pluk je daar de vruchten van. Je voelt je hartstikke goed en kunt alles aan. Er is een oorspronkelijk deel van jou vrijgemaakt en dat maakt je simpelweg gelukkig! Je maakt nieuwe plannen en ziet de toekomst rooskleurig in. Klein aandachtspuntje; probeer contact te houden met wat er praktisch mogelijk is en je niet te verliezen in wilde plannen waarvan je best weet dat ze nooit gerealiseerd kunnen worden.

Kreeft
Je bent extra gevoelig deze periode en dat kan onzekerheid met zich meebrengen. Zeker als je liever feiten wil, kom je voor dilemma’s te staan. Verstand en gevoel verschillen nogal en dat brengt verwarring. Toch zal gevoel overwinnen omdat dit het sterkst aanwezig is. Dat de logica ontbreekt is niet zo erg, toch? Je raakt betrokken bij de zorg voor een familielid en zet je volledig in voor die ander. Jouw aanwezigheid maakt nu echt het verschil.

Leeuw
Je zit goed in je vel en hebt zin om nieuwe dingen te beginnen. Je pakt meteen stevig door en neemt de leiding. Zijn er andere mensen betrokken? Dan ben jij degene die bepaalt welke kant jullie opgaan. Je bent geïnspireerd en pakt je creatieve kant weer op. In de liefde beleef je spannende momenten. Je flirt en krijgt veel aandacht, maar jezelf verbinden aan iemand staat niet op je programma. Het gaat je nu vooral om plezier maken.

Maagd
Kinderen van een dierbare hebben jouw aandacht nodig. Je bent een voorbeeld als het gaat om zelfstandigheid en actiebereidheid. Je voelt je ergens gevleid maar houdt ook een zekere afstand. Een vriendschap krijgt een romantische wending en dat duwt je uit je comfortzone. Je bent voorzichtig en kritisch maar ondertussen gebeurt er toch wat gebeuren wil. Je daaraan overgeven kun je niet zomaar.

Weegschaal
Mooie plannen die je hebt in de liefde gaan nu werkelijkheid worden. Misschien heb je er lang op moeten wachten en heb je de hoop opgegeven. Toch gaat het nu echt gebeuren! Een andere mooie ontwikkeling heeft met je werk te maken. Je krijgt een nieuwe taak die op je lijf is geschreven. Hier kun je goed mee verdienen en je hoeft er relatief weinig voor te doen. In deze periode heb je sterk het idee dat je leven gestuurd wordt van bovenaf.

Schorpioen
Innerlijke weerstand belet je om een stap te zetten. Je wacht dus even totdat je voelt dat je door kunt gaan. Probeer niet verwikkelt te raken in semantische discussies want die zijn zinloos. Een verzoening zit er niet in dus kun je maar beter wachten. In je communicatie stel jij je soepel en makkelijk op, maar je voelt dat er onder de oppervlakte van alles broeit. Neem dingen niet persoonlijk.

Boogschutter
Een nieuw project geeft je veel energie. Maar je merkt ook dat je interesse langzaam aan het afnemen is. Het is aan jou om toch de uitdaging te blijven voelen. Onzekerheid die je nu ervaart komt omdat je geen duidelijkheid krijgt op bijvoorbeeld je werk. Je wordt geacht je zelf dingen neer te zetten. Omdat het allemaal nieuw voor je is aarzel je. Je zou ook een risico kunnen nemen en gaandeweg bijsturen.

Steenbok
Voor jou is de verschuiving van Saturnus van Waterman naar Vissen goed voelbaar. Alsof je een bevrijding ervaart en een nieuwe toekomst inloopt. Alles is nog mogelijk en de keuze is reuze. Laat je niet opjagen of dwingen want alleen jij bepaalt wat je kiest, en wat niet. Het komt erop aan of je vertrouwen hebt in jezelf. Door stil te staan bij je ontwikkeling en bij je verlangens, kun je nu koers gaan bepalen. En daar ben alleen jij verantwoordelijk voor.

Waterman
Net als de Steenbok merk ook jij nu dat er een verschuiving plaatsvindt. Je hebt je strepen getrokken en grenzen gemarkeerd. Blijf niet hangen in je verleden maar kijk vooruit. Wat kun je nu doen om je leven te verbeteren? Je kwetsbaar opstellen is een grote kracht en absoluut geen zwakte. Als Waterman word je wat ongemakkelijk van emoties. Bedenk dat je niet alles hoeft te delen met anderen.

Vissen
Nu Saturnus jouw sterrenbeeld binnen is gekomen gaan dingen anders. Hoe anders? Denk aan 1994, 1995 en 1996. Een vergelijkbare thematiek keert terug. De omstandigheden zijn natuurlijk anders na al die jaren, maar het basisgevoel is hetzelfde. Er wordt iets bestendigd en vastgelegd voor de komende jaren. Dingen die je toen niet goed kon inschatten zie je nu helder en duidelijk. Doe er je voordeel mee!