Als de Zon op 22 december naar Steenbok gaat, is het tijd om iets te gaan doen. Geen woorden, maar daden. In de voorafgaande periode toen de Zon in Boogschutter liep zijn er plannen gesmeed en routes uitgestippeld. Nu wordt dit in de praktijk gebracht. Niet onbezonnen en gedreven door idealen en wensen, maar door hard werken en realiteitszin. En, niet onbelangrijk, door de financiën mee te nemen. We willen waar voor ons geld en betalen geen cent teveel.
Werk en bezig zijn staan centraal. Maar ook onze relaties. Dit is een geschikte tijd om samen onder een dekentje op de bank te zitten en woordeloos te communiceren. Niet alles hoeft gezegd te worden immers. Met een retrograde Mercurius komt het verleden opnieuw voorbij. Losse eindjes worden aan elkaar geknoopt, maar na 2 januari gaat alles weer voorwaarts.


Ram
Je krijgt een sterk gevoel van bestemming. Van ‘het heeft zo moeten zijn’. Je krijgt de gelegenheid je talenten tentoon te spreiden in je werk, en krijgt daar goed voor betaald. Dat mag ook wel want je steekt er je ziel en zaligheid in. Dit ben jij op de toppen van je kunnen. Houd wel rekening met een niet te voorspellen invloed van iemand die je goed kent. Hoe? Door ruimte te houden en flexibel te zijn.

Stier
Veel dingen liggen onder een vergrootglas. Vooral als het over familie en eten gaat. Je vindt het moeilijk om afstand te nemen en je aan de feiten te houden, omdat je gevoel zo sterk is. Probeer tot tien te tellen en bedenk dat niet ingrijpen vaak beter is. Relaties zijn een spiegel voor je en niet altijd de leukste. Je mag feedback verwachten die aanvankelijk pijnlijk is, maar wel waar. Omarm je het of wijs je het af?

Tweelingen
Je blijft hangen en komt geen stap verder als je niet de lange termijn in de gaten houdt. Je wilt een verandering maar zit jezelf in de weg. Wat nu van je gevraagd wordt, is geduld. Laat het universum voor je werken en probeer geen dingen af te dwingen.
Je zet een tijdlijn uit voor je carrière. Waar wil je zijn over vijf jaar? Dit kan betekenen dat je óf je prijzen verhoogt óf je gaat zoeken naar een andere baan.

Kreeft
Met een nieuw jaar in het vooruitzicht maak je nieuwe plannen. Of ze gerealiseerd kunnen worden is nu niet belangrijk, maar je enthousiasme wel. Dit momentum luidt ook een nieuw begin in want de energie is aan het bewegen. Je probeert de betekenis en de grote lijn te ontdekken zodat je een beetje weet welke kant het uitgaat. Dit meebewegen is precies wat je moet doen. Zo zet je de poort open naar de stroom van het nieuwe dat je leven in komt.

Leeuw
Je bent praktisch deze periode. Leuk allemaal, die ideeën en plannen, maar kan het ook? Jij bewaakt het proces door het keer op keer aan de werkelijkheid te toetsen. Ondertussen spelen er zaken op je werk die te maken hebben met het verloop van je carrière. Is er ruimte voor groei? Dan blijf je. Zit je aan je plafond, dan kijk je verder. Een aanbod uit het verleden blijkt nog steeds te staan.

Maagd
Jij hebt echt iets aan vrienden en kennissen deze periode. Meestal doe je alles alleen, maar nu heb je hulp nodig. Of een netwerk om ergens binnen te komen. Schroom niet om mensen aan te spreken want voor hen is het een kleine moeite. Ook ben je bezig om je financiën op een rij te krijgen zodat je een periode kunt afsluiten. Er blijken dingen te zijn die je over het hoofd hebt gezien. Een onverwachtse kostenpost is vervelend maar niet desastreus.

Weegschaal
Het liefst blijf jij lekker in je warme huis, maar het leven vraagt wat anders. Je komt niet onder verantwoordelijkheden uit en moet aanwezig zijn. Ook al vind je dat lastig, toch krijg je daar veel respect voor. Je bent doortastend en voelt haarfijn de situaties aan. Met heel weinig woorden heb je een groots effect. In de liefde loopt het meer dan goed! Je relatie verdiept zich en dat maakt je gelukkig.

Schorpioen
Het wordt een mooie periode waarin jij je geliefd en gewaardeerd voelt. Dit gebeurt niet heel openlijk, maar op een dieper niveau. Je voelt het aan de reacties die je krijgt. Het geluk staat aan jouw kant, dus als je nog twijfelt over iets, nu is je tijd! Een aandachtspunt is je communicatie. Ook al ben je van nature geen open boek, nu is het een tijd om dat wel te zijn. Wees helder in je verwachtingen maar ook in wat je te bieden hebt.

Boogschutter
Jij hebt energie voor tien en wilt er vol voor gaan! Zeker als het je werk betreft, sta je te trappelen om te beginnen. Maar ook je gezondheid en dan met name je voeding. Je wilt het over een andere boeg gaan gooien. Dit heeft je volledige aandacht en ook je enthousiasme. Tel daarbij op dat je weer met sporten begint. Je zit op een interessant en positief pad. Probeer wel open te blijven voor andere mensen en niet in je tunnel te verdwijnen.

Steenbok
Zoals wel vaker in deze periode van het jaar, keer jij nu naar binnen. Voor de meeste Steenbokken betekent dit veel introspectie en afzondering. De stilte heeft vele gezichten en je leert ze allemaal kennen. Voor andere Steenbokken geldt dat ze terugtreden in het verleden en dan in het bijzonder de familielijn. Een onderzoek naar familiethema’s wordt meer en meer een antwoord voor actuele processen waar je in zit.

Waterman
Er is wat onenigheid tussen je partner en jou over huiselijke aangelegenheden. Jullie staan lijnrecht tegenover elkaar. Wil je de afstand overbruggen om tot een compromis te komen, dan moet je dieper graven en ronduit eerlijk tegen elkaar zijn. Er spelen dingen uit het verleden die nog steeds van invloed zijn. Maar, eerst wordt er nog wat gekibbeld. Pas als je je ego kunt buigen, komt er ruimte.

Vissen
Je bent bedwelmt door de liefde. Dat je daardoor zaken niet meer helder en objectief ziet kan je vrij weinig schelen. Je blijft veel liever in de zoete wolken en achter roze brillen. Kijk een beetje uit met de hoeveelheid die je eet, want de weegschaal liegt niet. Op je werk voel jij je goed. Je krijgt de waardering die je verdient en die kan je lui maken. Kun jij je dat permitteren? Of moet je toch nog even aan de bak?