Het hangt al een tijdje in de lucht – de vereniging van Mars en Venus. Samen zijn ze onderweg naar Pluto waar ze op 3 maart arriveren. Tegelijkertijd is er dan ook een Nieuwe Maan in Vissen wat betekent dat Zon en Maan op elkaar staan. Tel daarbij op dat Jupiter ook aanwezig is en je hebt het recept voor een grootse constellatie aan de hemel waar veel planeten bij betrokken zijn. De dierenriemtekens die hun podium bieden zijn Steenbok voor Mars, Venus en Pluto, en Vissen voor Zon, Maan en Jupiter.
Brouw daar maar eens een heksensoep van!
Gaan we doen.

We nemen de ingrediënten en hoe ze op elkaar inwerken een voor een onder de loep. Allereerst Mars en Venus.
Zij symboliseren het ultieme liefdespaar. De mannelijke Mars jaagt op de vrouwelijke Venus. Het spel van aantrekken en afstoten ligt in deze archetypische natuur. Maar, ze staan in Steenbok en dit is een sterrenbeeld dat aarde als element heeft. Aarde wil concreet worden, wil duidelijkheid en laat niets over aan de fantasie of een wilde woordenbrij. Een beetje kaal als het over de liefde gaat dus. Want de liefde wil romantiek, wil suggestie, wil beloftes en wil vooral gelukzaligheid voelen. Helaas pindakaas want die vlieger gaat hier niet op.
Aan het einde van de weg wacht Pluto in Steenbok al een tijdje en die heeft helemaal niets met smoesjes en beloftes en al helemaal niet met romantiek. Die taal begrijpt deze Pluto niet. Hij wil doorgronden wat Venus en Mars aan het bekokstoven zijn en legt moeiteloos de vinger op de zere plek.
Oké! Dus dat is de eindbestemming!

Onderweg daarnaartoe zien we op elk mogelijk medium de achterkant van het spel tussen Venus en Mars. Het thema ‘grensoverschrijdend gedrag’ is overal en niet te missen. Pluto heeft kruizen opgetuigd want de daders moeten hangen. De daders zijn Mars en de slachtoffers zijn Venus. Te lang is Venus met haar verbindende, relaterende en zachte kwaliteit kopje onder gedrukt door de macho Mars die vooral bezig was met zijn veroveringsdrang in de veronderstelling dat hij onoverwinnelijk was. Mars wint een strijd en verliest niet – dat is het archetype. Venus verbindt en kan moeilijk afwijzen – dat is het archetype. Maar wat als Mars alle contact met de prooi verliest? Wat als Venus zichzelf offert? Dan zijn beiden slachtoffer van een doorgeslagen, door de media en kerk gevoede dynamiek. Mannen zijn sterk en belangrijk, vrouwen zijn zwak en mogen het onbelangrijke aanrecht niet verlaten. Mars trommelt met zijn vuisten op zijn borst en Venus huilt in haar kussen.
Pluto ziet het al heel lang en nu is zijn kans om deze scheve balans een halt toe te roepen. BOOS is hij, het moet afgelopen zijn en wel nu. De kruizen staan klaar en de spijkers gloeien op.
Venus spreekt en resoneert in de samenleving. Anonieme, angstige slachtoffers, bekende angstige daders. Voor het oog van heel Nederland worden ze de arena ingeleid en massaal veroordeeld door een omgekeerde like-duim. Daar hangen ze. Sommigen doen openlijk boete, anderen zwijgen, ze vluchten allemaal met de dickpic tussen hun benen.
Wat we aanschouwen is de onverbiddelijkheid van Pluto. Koppen rollen als dominostenen, een 7 vinken man verschijnt ten tonele en wordt publiekelijk ontdaan van zijn vinkenveren. Een man mishandelt zijn vrouw onder het spionnenoog van Pluto die het doorseint naar heel Nederland want Pluto legt taboes genadeloos bloot.

Mannen en vrouwen zijn verdwaald als Hans en Grietje in het donkere woud. Ze zijn de weg al eeuwen kwijt en ontmoeten nu hun eindbaas. Is het moraal nog te herstellen? Zal Venus haar superpower weer terug vinden en de schuwe kat in haar opstaan als de krachtige Sekhmet? Zal Sint Joris Mars zich herinneren dat zijn zwaard dient ter bescherming van het leven en het doden van het kwaad? En niet om foto’s van te maken?
Na de ontmoeting met de Grote Rechter reizen Venus en Mars samen in Waterman. Ze zijn dan in het element lucht dat graag communiceert. In Waterman zoeken ze naar gezamenlijke idealen en hoe die gestalte te geven. Ze worden vrienden en laten de romantiek even buiten de deur. Dat komt later wel weer.

Dan hadden we nog Zon, Maan en Jupiter in Vissen. Deze Nieuwe Maan, of beter gezegd, Donkere Maan luidt altijd een nieuwe fase in. Deze bevruchting vindt plaats in het diepste geheim. We zien de Maan niet met ons blote oog, maar wel met ons innerlijke oog. Als we afstemmen op deze fonkelnieuwe energie van de Maan en de Zon kunnen we een idee krijgen van wat hier voorbereid wordt. In Vissen is dat van spirituele aard. Zodra we het denken te begrijpen, ontglipt het ons. Vissen is niet van het begrijpen maar van het ervaren buiten woorden om. Vissen sublimeert en laat de vorm los.
Jupiter voelt zich thuis in Vissen en voegt wijsheid toe. Deze Donkere Maan is een hele bijzondere. Hier kan romantiek zijn, hier herleeft de zoete illusie en hier woont de ware, onvoorwaardelijke liefde. Een mooie aanvulling op de platonisch geworden Venus en Mars.

Op 17 april arriveert Venus op deze geboorteplaats in de dierenriem en op 2 mei ook Mars. Venus is dan al lang weer doorgereisd naar het absolute begin van de dierenriem op 0 graden Ram. De eeuwige jacht van Mars op Venus is weer in volle gang. We moeten niet hopen op ditmaal een goede afloop maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen.

Also sprach Pluto.